Desember server-ingssted i Oslo

IZAKAYA — ET SMIL I OSLO

http://www.izakayaoslo.com

(…) «to utsøkte, iskalde isteer, servert med smil og iver»

VURDERT AV CHILI OG GURKEMEJE FOR KUNSTBEVEGELSEN

IZAKAYA VURDERT TIL: 10

KORT FORTALT: *DRITTBRA*

VURDERINGSSKALA: 1: UTENKELIG Å GÅ DIT IGJEN PÅ NOEN ÅR,

OPP TIL 10: UFORGLEMMELIG FABELAKTIG OG UHYRE GJENTAGBART

Er det japanerne som har beholdt kunsten å lage kafeer med atmosfære, mens en misforstått kommersialitet og lunch-pause-kantine har invadert de fleste kafeer som er igjen etter 2008?

Den japanske kafe Izakaya — ordet betyr visstnok noe slikt som et sted der sake og andre alkoholaktige finsaker selger — klarer alt, på en gang.

Til å begynne med var besøket en smule uplanlagt. Lommebøkene var hjemme, og Gurkemeje og Chili samlet mynt-kapitalen fra bunnen av lommer og vesker og fant, foruten en skinnende blank 10 cent mynt, kr 51. Det var kveld, stedet var bortimot fullt, og Izakaya ble satt på en prøve av de helt store: hva kan de bruke kr 51 til? Svar: to utsøkte, iskalde isteer, servert med smil og iver.

Chili og Gurkemeye fant to sitteplasser og drakk inn atmosfæren.
 Passe trangt. Passe ikke-firkantet. Passe obskure plakater, 
med sverd.

Gjestene var i godt humør, virket det som, og musikken utvalgt med innsikt, helhetlighet og god flyt.

Vi hadde med noen elektroniske gadgets og arbeidet en smule også — i harmoni med isteene — og til og med det var mulig; en feststemning av et sted som har noe japansk rolig og høflig og avbalansert ved seg som tillater krysninger mellom ulike tankemodi.

Nøyaktig hvorfor stedet er — slik Chili var enig i at var en presis beskrivelse, da Gurkemeje påstod at «drittbra» er et ord som fortjener mer oppmerksomhet enn det har fått i norsk offentlighet, og burde brukes om dette — nøyaktig hvorfor stedet da er så overbra er vanskelig å si. Chili hadde tidligere opplevd at bakgården sommerstid var fin,
 og sa at den fortjente også store ord.

Izakaya er, liksom en musisk komposisjon, skrudd sammen av en med musikalsk integritet, en som vet hvordan bygge den slik at kontakten mellom de tilstedeværende oppnås uten at det blir påtrengende, slik at alt er oversiktelig uten at det blir unødvendig lyst, og slik at alt virker som det har vært der siden byens tilblivelse uten at det virker annet enn ungt og rent samtidig.

Vi kaster ikke terning om våre vurderinger. Chili og Gurkemeje fant vurderingen 10 der 10 er maksimum, den eneste mulige, og en mal som andre steder kan måles opp mot.

– GURKEMEJE

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: