En bydel med muligheter

Med potensiale for et chic bymiljø?

Like ved Botanisk Have, Nygårdshøyden, mellom Vitenskapssenteret, og den mer infamøse Nygårdsparken, ligger lille søte Nobel Bopel, en typisk Berlin-cafe, beliggende i det nobleste, vakre ..Møhlenpris, i Welhavensgate, Bergen.
Møhlenpris som befinner seg i 2 min. gangavstand til universitetet på Nygårdshøyden og 10 til  Bergen sentrum,  er stedet hvor forfattere som Nordahl Grieg i sin tid bodde, blant andre.
 
Hipster-posisjonering
Nå er det slik at mens selv Botanisk Have i Oslos verst misligholdte bydel Tøyen, meget effektivt har sikkerhetsvakter gående dagen lang – man holder haven låst om natten, og slik holdes den fri for de skumleste aktiviteter og hensikter, er Bergen kommunes Nygårdsparken derimot visst døgnåpent for alt mulig av kriminelle gesjefter; det er vel mer som et Københavnsk opprinnelig Christiania å regne, eller som et invertert Amsterdam, hvor simpelthen alt, er tillatt, i Bergen, mer eller mindre, sies det,  av uskyldige naive som tør bevege seg gjennom, i nyere tid.
 
Trygt samfunn
Men vel gjennom, ligger altså i samme nabolag som universitetet, Johanneskirken, Vitenskapssenteret, Nobel Bopel.
Med den deiligste kaffe, og riktig velgjennomtenkt kunst på veggene.
3-års-jubileum har de i år med velgåendehet å feire.
 
Ukultur-museum
I et område som huser flere museum, fungerer også Nygårdsparken utilsiktet som et urovekkende levende utstillingsvindu for all verdens kriminalitet. Det som er trist er at selv ved å velge å gå rundt haven, risikerer man ufrivillig å møte dens aktive brukere som formelig «eier gaten» – hvorfor ikke løse opp det kriminelle kartellet, på 1, 2, 3, hvorfor verne om det, i en av byens fornemste offentlige haver?
Haven kunne i stedet vært aktivisert som et kunst- og kulturområde, for FIB-konserter, f.eks.
herStay viste 11 Sketches for Spring forestillinger i Botanisk have i Oslo i 2012, som et eksempel, www.nhm.uio.no/om/aktuelle-saker/2013/nhm-best-besokte-museum- i-2012.html , også ULTIMA-festivalen holdt deretter konsert der i fjor.
Kunst bidrar naturlig nok til en adekvat publikumstilstrømning av et kunstinteressert publikum, og det vil kunne bidra til å endre atmosfæren i et område betraktelig, i et langsiktig perspektiv, med strategisk planlegging.
 
Kompleks demografi 
Så malplassert og fåfengt i motsatt fall, som nå, å formelig ha gitt vekk et av byens beste friluftsområder til negativ virksomhet, hvor parken nå i stedet regjeres av kriminelle. Et riktig nederlag sett i et samlet byutviklingsperspektiv. Evt. kunne man låst dem alle inne, slik at verstingene var samlet på et sted, som i et kriminalmuseum eller arkiv. På mange måter har det allerede skjedd, men presset på området er enormt, byutviklingen krever sitt, som til relevant sammenligning på Tøyen i Oslo, hvor Øyafestivalen nå i større format etableres, og Botanisk Have tilbyr kunst- og kulturtilbud, slik flytter de verste seg, demografien kompleksifiseres, haven og området rundt gis og domineres i stedet av et hipster-kvalitets preg. Slooli, slowly, og med litt bydelsutviklingsmidler, ryddes det så opp, og barna kan igjen leke ute, i et farverikt fellesskap.
 
Fremtidsrettet
Steder som Nobel Bopel, gir turgåere i Møhlenpris-området som ellers utvikles gildt, en deilig pust i bakken, før oppadstigingen til Menneskerettighetsplassen.
Det er som om Fuglen, skulle etablere seg i nærheten av Botanisk have i Oslo, en avant garde, og uslåelig plassering, intet mindre.
 
 
Litteratur: 
http://nobelbopel.no/
http://www.vilvite.no/
Døgnvakthold og åpningstider som i Botanisk Have i Oslo: http://www.bt.no/meninger/kronikk/article825513.ece#.UhNs4-AXvG8
Forsømte barn: http://www.aftenbladet.no/familie-og-oppvekst/Barn-pa-rommen-soker-moskhjelp-3237306.html#.UhX2nuAXvG9
 
 
Nobel Bopel
Nobel Bopel
Vindusperspektiv
Vindusperspektiv

Foto: Kunstbevegelsen

Nygårdsparken

(Foto: Nygårdsparken, v/  bab.bergen360.no)

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: