Bevegende litteratur

Ukens bok

«I bevegelse» er intet introduksjonskurs i eurytmi, men utgjør 1 av 3 boktitler i høst, om/ med Jonas Gahr Støre.

«Mellom skilletegnene skiller Støre seg likevel fra forgjengerne ved å være en utpreget intellektuell og mer ideologisk politiker som liker å innvie velgerne i dilemmaer som i valgkamper framstår som svart-hvitt. En som faktisk har lest Thomas Piketty og selvsagt diskutert boka med ham. I Paris..

En test kan fortsatt være om han klarer å omsette det i politikk og få velgerne med seg; Piketty-debatten trekker også fulle hus hos Civita og Agenda i Oslo og diskuteres heftig på NHH i Bergen, mens de fleste velgere knapt har hørt om mannen.»

– Løselig sitert fra Marie Simonsen, Dagbladet

 

Litteratur om «I bevegelse» – og om hva bevegelse kan være per se, lest med utgangspunkt i at Kunstbevegelsen er et kunstprosjekt hvor denne blog er en del av prosjektet, med bevegelse som et naturlig omdreinings-punkt:

http://www.cappelendamm.no/main/katalog.aspx?f=10108&isbn=9788202453688

Piketty: https://kunstbevegelsen.wordpress.com/2014/06/16/laererik-sommer/

http://www.dagbladet.no/2014/08/27/kultur/kommentar/meninger/signaler/jonas_gahr_store/34987318/

Bakgrunnsartikkel: 

Om bevegelse per se:

Så som, «Eurytmi ble utviklet fra 1912 av da 18 år gamle Lory Smits (1893–1971), datter av en belgisk bergingeniør og antroposofen Clara Smits, med veiledning fra Rudolf Steiner. Lorys mor hadde spurt Steiner til råds om et passende yrke til den bevegelsesinteresserte datteren, og Steiner foreslo en ny kunstform.

Lory var naturlig begavet og grasiøs, og utviklet eurytmi alene de første syv månedene utfra syv oppgaver hun hadde fått fra Steiner. Hun studerte menneskelig anatomi, menneskelig gange, bevegelse i gresk skulptur og dans og søkte å finne bevegelser som ville uttrykke tale. Senere i 1912 gav Steiner henne ni undervisningstimer, der Clara Smits, Steiners ektefelle Marie von Sivers og Mieta Waller også var til stede, og det var Marie von Sivers som etter den siste undervisningstimen gav kunstformen navnet eurytmi, skjønn bevegelse.

I utviklingen av eurytmi integrerte Steiner konsepter fra gammel egyptisk og klassisk gresk kultur. I april 1913 fant den første fremvisningen sted. Fra 1913 begynte Lory Smits å undervise i eurytmi. Snart ble flere unge mennesker interessert i den nye bevegelseskunsten.

I disse årene skrev Steiner et nytt drama hvert år for Antroposofisk selskaps årlige sommermøter, og fra 1912 begynte han å integrere den nye bevegelseskunsten i disse dramaene.

Da selskapet besluttet å bygge Goetheanum i Dornach jobbet et lite ensemble med utviklingen av bevegelseskunsten og holdt ukentlige forestillinger.»

– Sitat, om Eurytmi, hentet fra Wikipedia

Lory Smits

Lory Smits, foto: hennes private arkiv

 

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: