Det kontante og kunstlivet

Klingende mynt?

«Du skal ikke reise langt før du trenger klingende mynt. Mens under 5 prosent av betalingene i Norge skjer kontant er det helt motsatt i store deler av Europa og verden. I USA foregår fortsatt nesten halvparten av transaksjonene med kontanter.» -NRK

– Du skal ikke så langt ned i Europa før du merker at det er mer vanlig med kontanter, sier banksjef Dahl i Nordea til NRK, banken som likefullt velger å legge ned driften kontant.

Kunst kontant

Kunstsektoren kan være en lidende part ved at landet avskaffer klingende mynt, hva med kontant betaling ved kirkekonserter og andre kulturarrangment, kollekt, basarer, loddsalg, vintage, markeder og messer som tar kontant betaling?

Skal hele samfunnet utstyres med norske kort, også den delen av turistnæringen som ikke anvender kort ved ankomst Norge?

Det kan virke underlig, men innen kunst, kultur og alternativ praksis eksisterer det ressurssterke personer som likevel ikke disponerer kort ved ankomst Norge. Deler av verdenssamfunnet anvender ikke kort, til tross for at de har tilgang på ressurser, en praksis som er mer vanlig utenfor Norges grenser. Da anvendes i stedet bank og nettbank, men ikke kort, kun kontanter, som da veksles i lokal valuta fra land til land, skal de nå hindres adgang til riket?

Det er nok et nødvendig marked også for kontant filialer i Norge, en finansinstitusjon som innser det, kan tjene godt på synlighet og tilstedeværelse i et bybilde.

Kodet samfunn

Og  barna, uten kontanter ingen lørdagsgodt for barn på butikken, eller er det meningen at små barn skal forvalte  kredittkort med kode før de kan telle, hvordan skal det løse seg? Som et eksempel.

Senest i vår kom det kultur- og mote-interesserte, internasjonale gjester til Oslo uten å ville anvende kort, de fortalte at de måtte lete byen rundt etter mulighet til å veksle, underlig nok. Det viser seg at turister uten banktilhørighet i Norge nå er forvist til lugubre filialer i skumle strøk, bare for å veksle sedler, det er pekuliert og fremstår som noe aparte i verdens-sammenheng, å kunne veksle og kjøpe tjenester kontant fremstår i mange kulturer som sivilisert.

Litteratur:

http://www.nrk.no/ostlandssendingen/nordea-slutter-med-kontanter-1.12628982

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: