Åpenbart årets påskefilm, en intellektuell øvelse

thumbs

«Karakteren Seligman er, med fablens hårdt optrukne karakterer, Joes modsætning. Hun er åbenbart kødet, mens han er ånden, men gradvist opløses også denne dikotomi som en falsk præmis»
  • Sitat, Berlingske tidende

Årets edukative påske-film

I motsetning til sin tittel handler filmen »Nymphomaniac« nettopp ikke så mye om nymfomani, som den tematiserer det svikefulle, fra tillitspersoner det kunne vært rimelig å forvente en redelig oppførsel.

Filmen evner å «tydeliggøre en menneskets tragiske grunnkonflikt, som allerede var myte i Det Gamle Testamente; Man kan ikke på en gang være hel natur og helt intellekt. Man kan ikke attrå det uskyldige, uten samtidig å ødelegge det», sitat Berlingske Tidende.

I denne atmosfæren utspiller filmen seg, og bare gjennom de filmatisk regissert grusomste fornedrelser lar regissøren publikum få ta del i denne ubehagelige prosessen som sakte avdekkes.

(…) «I en række kapitler flyder Joes beretning, der trinvist afdækker påstanden om ondskab, mens den sagtmodige, intellektuelle Seligman fortløbende sætter hendes bekendelse i kontekst med teologiske og litterære kommentarer. Seligman er, med fablens hårdt optrukne karakterer, Joes modsætning. Hun er åbenbart kødet, mens han er ånden, men gradvist opløses også denne dikotomi som en falsk præmis.»

– Sitat, Berlingske Tidende

Filmen er et mesterverk av de mer sjeldne.

Charlotte Gainsbourg
Foto: Charlotte Gainsbourg 
 
Foto øverst: Uma Thurman med set
 
 
Litteratur:
https://kunstbevegelsen.wordpress.com/2013/12/18/et-pirrende-nytt-ar/
http://www.b.dk/film/saa-guddommeligt-som-kun-en-lars-von-trier-kan-goere-det
 http://www.youtube.com/watch?v=zo_lHaa8DSY
http://www.youtube.com/watch?v=oLh59ahphnE
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/danska-kritiker-nakennjuter/ 
 
 Photo at large: Filmfoto tilhørende produsenten v/ fotograf Christian Geisnæs/ Zentropa  

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: