For mange kunst-utdannelser i forhold til arbeidsplasser

Flere kunstutdannelser enn arbeidsmarkedet tillater?

Økte tilskudd og statsstipend kan være løsningen

::::::::

Velutdannet til arbeidsledighet?

Det er skapt et inntrykk av at det rekrutteres for mange til kunstfeltet, uten at det eksisterer tilskudd nok til frilansere, eller fast arbeid i kunstsektoren.

Det kan vise seg å stemme.

 

Preferenser

Når man en gang skal velge vekk en kunstutdannelse fremfor en annen, er det ikke gitt at en hevder seg og de andre ikke, det er fremvokst en mangfoldskultur også innen kunstutdannelsen, ikke først og fremst en hevdelseskultur, i utdannelsessektoren.

Problemet er nå at det mangler arbeidsplasser for arbeidsledige scenekunstnere, etter at scenekunstutdannelses-tilbudene i Norge formelig flommer over.

 

Økte arbeidsmarkeds-tilskudd via Kulturrådet

Situasjonen kan kompenseres med effektfulle virkemiddel som økte kulturrådsmidler og andre arbeidsmarkeds-rettede tiltak, i en presset tid.

 

Kunstnerlønn

Som evt. flere statsstipend eller automatisk kunstnerlønn til samtlige kunstutdannede som har vært i drift de siste 5 år etter profesjonell høgskoleutdannelse.

 

Vertikal satsning

Tilbudene må gis til hele røkla. Langt fra kun til nyutdannende, siden et presset arbeidsmarked-regime rammer hele kunstfeltet og samtlige generasjoner kunstnere.

Et månedlig kunstnerlønn-bidrag gitt enten via automatiske kulturtilskudd, eller arbeidsmarkedsetaten, bør følge den eventyrlige lønnsveksten i Norge og lande på intet mindre enn et grunntilskudd på minimum kr. 16 000, mot dokumenterbar kunstnerisk aktivitet.

Hvis dette er for dyrt for post-olje landet Norge, sier regnestykket at det ikke kan utdannes like mange i fremtiden som nå, innen kunstsektoren.

 

Litteratur:

http://www.dagbladet.no/2016/06/07/kultur/meninger/kommentar/teater/44489750/

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: