En morgen på Frogner i den franske barnehaven
Foto: Stille øvelser i saktehet
Monica Herstad introduserer japansk moderne dans for barn.
En dans som kan ansees å være inspirert av klassisk ´mai´og ´butoh´ i relasjon til europeisk samtidsdans. ´Mai´ ble utviklet i det 17. århundre, mer eller mindre på samme tid som den franske solkongens hoff introduserte klassisk ballett.
´Butoh´oppsto i nyere tid, et mer ekspresjonistisk uttrykk som ble utviklet i etterkant av 2. verdenskrig – som et uttrykk egnet for å illustrere tragediene som utspinner seg under krigs- og krisetider, i kunstnerisk dialektikk med europeisk ekspresjonisme.
Butoh som beslektet med de forfinet klassiske uttrykkene, kan ha et mer formelt, impresjonistisk, stille preg, ved siden av den brå, mer brutalt utseende siden som også kan komme til uttrykk innen en butoh, ment som en respons på traumatiske opplevelser.
En bølge av ny-japonisme
Foto: I riktig gamle dager så en danseforestilling noe anderledes ut (fotograf ukjent)
Ulike kulturmøter
Etter 1867 åpningen av Japan som et tidligere på mange måter lukket land, fikk man ´japonismens´ inntog i kunstens Europa, første gang introdusert i Paris.
Nylig vist i historisk form ved Nasjonalgalleriet og Industrimuseet i Oslo – den nordisk influerte ´japonismen´ som sådan, og vis a versa.
Primært gjorde stilen seg bemerket innen malekunsten, innen impresjonismen, her i Norden ikke minst malere som vår egen Oda Krogh og finland-svenske Helene Schjerfbeck kan sies å være inspirert. Siden 60-tallet er også norsk performance, dans og teater tydelig influert av det japanske.
Foto: Monica Herstad underviser dans for barn
Foto: Monica Herstad beskuer barnehavebarnas imponerende prestasjoner
Foto: Monica som her ikledd en vakker formell vintage herre-kimono
Naturlig innfallsvinkel
Monica er formelt danseutdannet i Paris og Oslo, som danser og pedagog, og har lengre fartstid som danser, casting- og koreografi-assistent for den japanske samtids-koreografen Min Tanaka, som en begynnelse for videre internasjonal karriere. Hun har valgt i utstrakt forstand å spesialisere seg innen Ibsen vs bevegelsen, med flere iscenesettelser og performance for offentlige og private samarbeidspartnere innen kultur internasjonalt.
Lys fremtid
Barnehavebarna går en lys fremtid i møte, med forståelsen av at ved siden av språk-kyndighet er også gester, mimikk og sosiale normer en viktig tilføyelse, til et studie i forkant av et møte med en annen kultur..
Kunstbevegelsen ønsker med dette en riktig god sommer!
Maleri: Et ekspempel på et uttrykk som kan tolkes som nordisk ´japonisme´ her representert ved Helene Schjerfbeck.
Litteratur:
Red.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.