Kunststien Oslo Vest – Ekeberg tar til

Kunsttrasé langs sjølinjen av Oslo

Fra Slottsparken og Aker Brygge til Ekeberg.

Via henholdsvis Kunststallen, Astrup Fearnley, Nye Nasjonalmuseet, Oslo Kunstforening, Bjørvika institusjonene som Kunsthallen og Munch Museet, og da til Ekeberg, en trasé på engelsk omtalt som Oslo Artwalk.

Den 9.9 åpner Nye Nasjonalmuseet dørene for publikum for første gang, til takterrassen, og med dette gis det fokus til denne sjøside-traseen gjennom kunstgallerier, med tilhørende konserter og performance, i anledning ULTIMA festivalen, som på sin side åpner den 7.9.

::::::::

 

Ny kunstlinje langs sjøsiden

Mens Samtidsmuseet etter denne siste helgen 3. september, stenger før flytting til Vestbanen, føråpner ULTIMA-festivalens forestilling a.form Nye Nasjonalmuseet den 9.9. ved Aker Brygge.

Dette i et samarbeid med kurator Marianne Hultman, Oslo Kunstforening, som har invitert den japanske vandreutstillingen Letters sent from heaven, første gang vist i Stockholm i vår, til Oslo, på vei videre til Island, som en del av et større nordisk-baltisk initiativ, med støtte fra blant andre Japan Foundation.

a89ef9bb0b2dda2971a7c8b53c56660f--artificial-snow-picture-show

Illustrasjon fra utstillingen Letters sent from heaven

 

21558633_1416018125133839_107258047091176164_n

Foto fra Fujiko Nakayas installasjon i Ekebergparken

 

Performance konsert

Den japanske utstillingen på Oslo Kunstforening med bilder av blant annet kunstig fremstilte snekrystaller, er opprinnelig tuftet på et forskningsprosjekt første gang introdusert i Norge av tidligere glasiolog og forsker Ukichiro Nakaya via hans film Frost Flower i 1948, nå i form av en mer omfattende egen utstilling med tittel Letters sent from heaven, som vises frem til 24.9.

Dette som en naturlig forløper til, eller parallelt med hans datters utstilling – den kjente sumi-e kunstnerinnen Fujiko Nakayas tåke-installasjon og der tilhørende performance, som presentert på Nye Nasjonalmuseets nybygde takterrasse den 9.9., a.form.

En versjon av utstillingen ved Oslo Kunstforening ble våren 2017 vist ved KTH R1 Energiscenen i Stockholm, som del av programmet til Dome of Visions, samt i Riga Art Space i Latvia, nå i Oslo, og videre vil den vises blant annet på Island.

Fujiko Nakaya, Ukichiros datter, vil den 10.9 installere en annen variant av sin skulptur dannet av tåke, i Ekebergparken, en skulptur som senere også kan bivånes der under Kulturnatt Oslo den 15.9 og videre frem til 30.9.

 

Miljøfaktor

I anledning Fujiko Nakayas tåkeskulptur ved Nasjonalmuseet, som en forlengelse av initiativet Oslo Kunstforenings vandreutstilling Letters sent from heaven, vil kunstneren Fujiko Nakaya i anledning ULTIMA samtidsmusikkfestival, presentere sin performance a.form, et performance-samarbeid med samtids-komponisten Ryuchi Sakamoto og danseren Min Tanaka, sistnevnte vil selv vil opptre i relasjon til skulpturen, kvelden den 9.9 under ULTIMA festivalen. Shiro Takatani fra selveste Dumbtypes, vil være scenemester og lystekniker for kvelden.

Dette ikke ulikt London-presentasjonen av dette performance-samarbeidet nylig, da Fujiko Nakayas tåkeskulptur i vår ble presentert ved TATE Modern i London, under festivalen BMW Tate Live Exhibition: Ten Days Six Nights 2017, hvor Tanaka også var gjestedanser, til musikk av Ryuchi Sakamoto.

tanaka_3

Foto: Fra forestillingen i London, copyright: kunstnerens eget/ TATE Modern.

Det vil arrangeres et seminar tilknyttet arrangementet, med utpreget miljøprofil, som tematiserer kunst, vitenskap og klimahistorie.

 

Japan / Norge kultursamarbeid

I likhet med vitenskapsteoretikeren og glasiologen Ukichiro Nakaya, har også danseren og koreografen Min Tanaka gjestet Norge tidligere, med sine respektive verk. Første gang i 1993 i anledning et oppdrag som koreograf for et større Munch relatert prosjekt under Vinter-OL på Lillehammer i 1994, forestillingen The Dance of Life, en forestilling for 16 (hvorav 2 innbyttere) norske utøvere og 3 japanske, med påfølgende gjenopptakelse og internasjonal turné i 1997.

Han har også gjestet Norge med 3 solo-forestillinger, henholdsvis 1 på BBT i 1993, 1 på BBT i 1996 med tittel I.. sit, og 1 i Botanisk Have i Oslo i 1996. Parallelt har Stenersen Museet vist en større separat foto-utstilling av Min Tanakas forestilling The Dance of Life i 1996, en utstilling som turnerte til Setagaya Teater for visning der i 1997, i forbindelse med at forestillingen The Dance of Life ble presentert ved Tokyo International Festival of Performing Arts der i 1997.

Et Japan Norge kulturutvekslings prosjekt som feirer 20 år i høst, 1997 – 2017.

tokyo

Bildet viser Min Tanaka på posteren for Tokyo-forestillingen The Dance of Life, med henholdsvis Monica Emilie Herstad, fotografert av Marit Anna Evanger. En forestilling som ble omtalt som eksellent av blant andre kritikeren Giles Kennedy i Tokyo Times.

 

Kulturell dialog

De nyere avfotograferingene av orginalarbeidet, som vises i utstillingen Letters Sent from Heaven, ble første gang vist ved Sapporo International Art Festival i Japan, i 2014, kuratert av komponisten Ryuichi Sakamoto.

Sakamoto komponerer musikk for Fujiko Nakayas verk, tåkeskulpturen, samt for performance-verket a.form, som vises i Oslo nå den 9.9, et performance-samarbeid tidligere i vår introdusert i London, ved TATE Modern.

Utstillingsinitiativet Letters from Heaven kan i et nordisk perspektiv, sies å romme referanser til en visnings-syklus, med begynnelse i Oslo for hele 69 år tilbake, gjennom Ukichiro Nakayas forskningsprosjekt i 1948, som presentert under den første ICSI-konferansen (International Commission on Snow and Ice) i nettopp Oslo, august 1948.

En kulturdialog som nå fortsetter med stadig nye japan-norske kultursamarbeid, blant annet i form av ulike utstillinger, forestillinger og konserter, samt konferenser, over hele byen, denne september 2017.

 

Litteratur:

http://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/bmw-tate-live-exhibition-ten-days-six-nights

http://ultima.no/

https://www.guggenheim-bilbao.eus/en/works/fog-sculpture-08025-f-o-g/

 

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: