Den vakreste forestillingen

Opprinnelig butoh i kvinneform

UTT forestilingen i sin opprinnelige utgave, da Carlotta Ikeda danset den i Oslo på slutten av 80-tallet var helt enestående, og avgjørende som trendsettende for spitzend innen norsk scenisk dans. Siden den gang har mange forsøksvis latt seg inspirere, av denne butohiøst, sarte fremtoningen.

-,.xzc

Bildet viser orginalversjonen av den skjellsettende forestillingen UTT, med Carlotta Ikeda, til koreografi av Ko Murobushi

::::::::

Nå vises forestillingen på nytt i Norge – denne gang som en reprodusert versjon, ved en annen av Ariadones dansere, og nå i rurale Moss av alle steder, om ikke lenge, den 21.9

::::::::

Festivalen beskriver arrangmentet slik, løst sitert og kommentert:

«Solodansen «UTT» handler om en kvinnes liv, fra fødsel til død – eller kanskje fra død til fødsel. Noen teater- og danseopplevelser er så sterke at de varer i [flere] tiår. Da den verdenskjente japanske butoh-danseren Carlotta Ikeda skapte forestillingen «Utt» i 1981, [med påfølgende flerårig turné,] satt [enkelte] publikum måpende igjen. 36 år senere, danses forestillingen fremdeles, nå av Mai Ishiwata som Carlotta Ikeda selv valgte som sin arvtager.

Det er en stor ære å presentere «Utt» for festivalpublikumet. Innimellom klarer festivalen å presentere ren verdensklasse fra scenene i Moss, og dette er en slik anledning. Kjenn din besøkelsestid.»

Transmission and adaptation : Carlotta Ikeda
Original choreography : Ko Murobushi
Dance : Mai Ishiwata
Music : Osamu Goto – Gabriel Fauré
Light : José Victorien from an original idea of Eric Lousteau-Carrère
Sound : Kévin Grin
Stage manager : Laurent Rieuf
Tour manager : Audrey Chazelle
Administration : La Galerie chorégraphique
Produsert av Compagnie Ariadone

Særlig siden 2011 har interessen for det ekspressionistiske uttrykket butoh økt, i spesielt den yngre delen av norsk scenekunstmiljø.

Så gjenstår det å se om 2017 kan måle seg med sent 80-tall, og Moss med Aker Brygge i sin tids post-industrielle jappe-glamour, som den gang omkranset BBT scene som teatral kontekst.

 

 

Litteratur:

https://parkteatret.ticketco.no/utt

https://kunstbevegelsen.wordpress.com/2014/12/13/ekspresjonistisk-aften/

 

 

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: