Kosmopolitisk begivenhet

Kosmopolitisk performance – en historisk begivenhet

ULTIMA festivalen leverer på høyt internasjonalt nivå, danseren og performance kunstneren Min Tanaka har 20 års jubileum i år 2017 som ULTIMA leverandør for verket The Dance of Life som sist turnerte Oslo under ULTIMA i 1997.

Et performance-verk om Edvard Munchs liv og kunst, for 14 norske utøvere og 3 japanske, som turnerte Tokyo til de beste kritikker, i blant annet Tokyo Times, etter debut med forestillingen under kulturprogrammet av Vinter-OL på Lillehammer.

I år 2017, 09.09 preåpner han med sin dans det nye norske Nasjonalmuseet på Vestbanen (2020), med sin medvirkning til forestillingen a.form, et samarbeid mellom 4 berømte japanske kunstnere, henholdsvis billedkunstneren Fujiko Nakaya med sin tåkeskulptur, den prisbelønte komponisten Ryuichi Sakamoto med sitt nyutgivne a.sync verk, og selveste Dumb Types egen lysdesigner Shiro Takatani.

Samarbeidet topper hva det norske kunstetablissementet kan forvente å se på en scene, en konsert-performance av de helt store opplevelsene, med et utpreget kosmopolitisk preg.

Særlig var forestillingen, sett i et noe distansert perspektiv, usedvanlig vakker, bevegelse og komposisjon i samspill med et utsøkt lysarrangement fjernstyrt via de høye bygningskranene, iscenesatt av Shiro Takatani, med et publikum lett poetisk omkranset av en vannrik dis, til duften av våt sement fra nasjonalmuseets nær sakrale innvielse, for de få.

Høytidspregede Statsbygg-folk sto uniformert vakt langs traseen av noen og nitti påbegynte rom som en labyrintpreget sti publikum måtte følge på vei opp til takterrassen. Usedvanlig engasjerte arkitekter fra byrået Kleihues + Schuwerk kunne stolt fortelle at her, skal Munchs skrik en gang stå. Imponerende, det er egnet til å skape forventning.

ULTIMA overrasker stadig, med lokal som internasjonal kvalitetsbevissthet. Samarbeidet er kommet til i dialog med Nasjonalmuseet, ved Samtidsmuseet, Oslo Kunstforening og Statsbygg, blant annet.

 

 

 

Litteratur:

http://ultima.no/events/ryuichi-sakamoto-fujiko-nakaya-min-tanaka-shiro-takatani-a-form

http://www.nasjonalmuseet.no/no/nasjonalmuseet/det_nye_nasjonalmuseet/

https://kunstbevegelsen.wordpress.com/2013/03/11/ren-ai-ssance-butoh-ukens-retrospektive/

https://kunstbevegelsen.wordpress.com/2014/12/13/ekspresjonistisk-aften/

21370930_10155544125405283_6288403740654634950_n

21462459_10155544125335283_7763941606429151509_n

Foto: Min Tanaka, fotografert av Ø. Elle, copyright: Nasjonalmuseet/ ULTIMA

 

 

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: