Sommerboken: Fabelaktige Erpenbeck, eller madame-litteratur?

I alle dager

Som så mange før henne har også trønder-forfatteren, vår alles Trude (Marstein) med sin siste bok tuftet sin grunnidé på mer kommersielle drama som Madame Bovary (1857) og Anna Karenina (1878), mener kritikerne, om det som kan tolkes som hennes nye selvbiografi, som tematiserer alt hun engang kunne hatt.

Jenny Erpenbeck med sin Alle dagers ende, eller Aller Tage Abend som den heter på orginalspråket er imidlertid å foretrekke, som sommerlektyre nummer en, et genuint mesterverk.

 

Addendum

I tillegg, som en begynnelse til evt. videre sommer-lesning, av bøker som Hva jeg hadde, kan nettopp orginal-versjonene av Tolstois Anna Karenina og Flauberts Madame Bovary være å anbefale som et kredibelt sammenlignings-grunnlag. Eller hvorfor ikke Lady Chatterley´s lover, av D.H. Lawrence, fra 1928, med det samme?

Ulike mesterverk for sin tid, men som sjanger nåtildags for mange ansett som «ren hytte-litteratur for den gemene hop, basert på sladder og vitebegjærlighet, typ alenemødre på tur», med hensyn til underholdnings-verdi, a la Wodehouse.

Usammenlignbare bidrag til den klassiske litteraturen hver for seg, men fra en tid preget av et ofte nedlatende, begrensende kvinnesyn, med problemstillinger som langt på vei dermed er uten overføringsverdi av betydning for dagens moderne samfunn. Dersom målet er å utvikle selvstendig samtidslitteratur selvsagt, til noe annet og mer enn det som her mest kan minne om et hjelpeløst lån av det klassiske roman-plottet alene. Same shit new wrapping, som det heter seg i kunstverdenen, ved lettvinthet som metode, hvor den selvstendige stemmen stadig etterlyses.

 

Samtid som kontekst

Som nykommeren og publikumsyndlingen den britiske regissør Polly Stenham påpeker i media, ved nylig premiere med Strindbergs Frk. Julie på National Theater i London her om dagen, klassiske drama har mye radikalt potensiale ved seg, uten at det er skammen [i Frk Julie over klassetilhørighet] som lenger først og fremst regnes som et avgjørende tabu der. Stenham leter stadig med nye fortolknings-perspektiv, og har hittil lykkes med det, som både er innovativt og nyskapende.

 

Aller Tage Abend von Jenny Erpenbeck

 

Litteratur:

https://www.goodreads.com/author/show/11572.Jenny_Erpenbeck

http://www.klassekampen.no/article/20180106/ARTICLE/180109986

https://morgenbladet.no/boker/2018/01/elegisk-mesterverk

https://www.vg.no/rampelys/bok/i/xR4r8j/en-roman-som-har-alt-bokanmeldelse-jenny-erpenbeck-alle-dagers-ende

https://www.vg.no/rampelys/bok/i/4d8PAg/bokanmeldelse-trude-marstein-saa-mye-hadde-jeg

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: