Lykke-begrepet må defineres vidt

images

Med ønske om å respektere hverandres liv

Det er skrevet mye i litteraturen, om retten til å leve et verdig liv, ut fra egen definisjon.

Det kan være Linn Ullmanns bok Nåde, hvor hun presiserer at situasjonen er skremmende, og diskuterer motforestillingene mot aktiv dødshjelp.

Som her: http://www.frelsesarmeen.no/no/vart_arbeid/krigsropet/hoyre_kolonne/arkiv/arkiv/kjentfolk/2003/–+Samfunnet+skal+ikke+ta+liv.d25-SwlvOZF.ips

Også i tråd med Human-Etisk Forbunds presentasjon av boken Det blir ikke bedre, av språkviter Jan Grue, om retten til å leve et lykkelig liv, ved at lykke-begrepet skal defineres vidt. Grue er forøvrig innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris, med sin bok Jeg lever et liv som ligner deres.

Kunstbevegelsen forholder seg i prinsippet i mot aktiv dødshjelp, spesielt så lenge eutanasi er uten den svakes samtykke, hvilket i begrepets rette betydning ville være ensbetydende med et drap, ikke engang et barmhjertig sådan.

De «gode» hjelpere ville i stedet være å anse som mordere, en situasjon egnet til å medføre uante konsekvenser.

Sjelen som bor i mennesket fra 5 mdr. og livet ut, kan ikke frarøves et eksistens-grunnlag, uten videre.

Mange kunstnere lever anderledes liv, enn det slekt og venner er vant til, uten at det skulle forringe oppfattelsen av verdigheten ved tilværelsen.

Det forventes at man respekterer alternativ livsførsel, uten at det skulle føre med seg annet enn beundring, respekt, nåde.

Et eksempel kan være et spørsmål: Om en grinete, eldre utleie-hai er mer lykkelig som lite salgbar kunstner – enn en suksessrik, men lavinntekt-bringende kunstner? Selvsagt ikke.

Hvordan skulle det ta seg ut, dersom en enkel bankfunksjonær med en rigid økonomi-forståelse skulle avgjøre en annens død, ut fra en kald vurdering om en annens yrkes-vei bærer med seg lykke eller ei?

Hvilken utenkelig tragedie, den type dilemma må selvsagt unngås, for en hver pris..

 

 

Litteratur:

https://fritanke.no/har-skrevet-roman-for-a-advare-mot-aktiv-dodshjelp/19.10263

http://www.frelsesarmeen.no/no/vart_arbeid/krigsropet/hoyre_kolonne/arkiv/arkiv/kjentfolk/2003/–+Samfunnet+skal+ikke+ta+liv.d25-SwlvOZF.ips

Kommentarer er stengt.

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: